πυράντοχες πόρτες-pyrantoxes-portes-gia-eksoxikes-katoikies-perioxes-auksimenou-kindynou-pyrkagias

Πυράντοχες πόρτες για εξοχικές κατοικίες σε περιοχές αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς

Θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα όταν πρόκειται για πυράντοχες πόρτες και την ασφαλή χρήση και εγκατάσταση τους στις εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος όπου οι περισσότερες χώρες, όπως και η Ελλάδα έρχονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Καταστροφικές πυρκαγιές συμβαίνουν ξανά και ξανά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά συνήθως ξεκινούν νωρίτερα μέσα στη χρονιά, καθώς η ξηρασία είναι ένας από τους κυριότερους λόγους.

Οι εξοχικές κατοικίες, και όχι μόνο, κινδυνεύουν να καταστραφούν από μία δασική πυρκαγιά αν οι φλόγες πλησιάσουν επικίνδυνα κατοικημένες περιοχές. Το έντονο και επαναλαμβανόμενο αυτό γεγονός έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών στο να λάβουν επιπλέον μέτρα προστασίας για τις ιδιοκτησίες τους, τοποθετώντας πυράντοχες πόρτες ασφαλείας.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την εξοχική κατοικία σας από πυρκαγιά;

 1. Ζητήστε από διαπιστευμένους επαγγελματίες να εγκαταστήσουν πυράντοχες πόρτες στην κατοικία σας, ιδίως αν βρίσκεται σε περιοχή αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.
 2. Ελέγξτε την πιστοποίηση της πόρτας σας – επιλέξτε Alfino Door και Πόρτες πυρασφάλειας πιστοποιημένες από τους αρμόδιους φορείς με EI2 60′ και EI2 120′. Κάθε πυράντοχη πόρτα που πωλείται από την εταιρεία μας, συνοδεύεται από το αντίστοιχο γραπτό πιστοποιητικό σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1634-1.
 3. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν συνδυασμοί σφραγίδων καπνού και φωτιάς γύρω από την πόρτα.
 4. Ελέγξτε σωστά τις λαβές.
 5. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε κατάλληλους μηχανισμούς κλεισίματος πόρτας – οι λανθασμένες «κλείστρες» μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη στα πλαίσια και τους μεντεσέδες μέσω χτυπήματος, καθώς και να προκαλέσουν τραυματισμό στα άτομα που χρησιμοποιούν τις πόρτες.
 6. Μην αφήνετε ανοιχτές τις πυράντοχες πόρτες! Μπορούν να σώσουν ζωές αν είναι κλειστές.
 7. Τα εξαρτήματα και τα στεγανοποιητικά είναι εξίσου σημαντικά με την ίδια την πυράντοχη πόρτα.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τις πυράντοχες πόρτες;

Εάν είστε υπεύθυνοι για ένα ακίνητο, θα πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις πυρασφάλειας για να προστατέψετε εσάς ή τους ενοίκους από τους κινδύνους. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα κτίρια, τους χώρους και τις κατασκευές εκτός από μεμονωμένες ιδιωτικές κατοικίες, όπως οι εξοχικές κατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα ή οικογενειακές κατοικίες.

Στο κατάστημά μας, Alfino Door θα βρείτε διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ πυράντοχων πορτών, όπως μεταλλικοί αφαλοί, μπάρες πανικού, κλειδαριές πανικού, μηχανισμοί επαναφοράς με μπράτσο ή συρόμενοι, σούστες με ενσωματωμένη προτεραιότητα φύλλων, ηλεκτρομαγνήτες τοίχου και δαπέδου, πυράντοχα διαφράγματα παροχής και ελέγχου αέρα γνωστά ως fire dampers.

Οι πόρτες πυρασφαλείας Alfino Door μπορούν να τοποθετηθούν και σε χώρους με υψηλές απαιτήσεις αισθητικής καθώς κατασκευάζονται σε οποιοδήποτε χρώμα επιλογής, έχουν πυράντοχα πόμολα σε διάφορους χρωματισμούς (μαύρα, γκρι αλουμινίου, inox) και μπορούν να έχουν πόμολο στρογγυλό από έξω αντί για μπετούγια. Επίσης με μια ειδική επίστρωση από πλαστικό η πόρτα μπορεί να κατασκευαστεί σε χρώμα απομίμησης ξύλου.

Τι συμβαίνει με τις παλιές πόρτες;

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των σύγχρονων πυράντοχων πορτών και των απαιτήσεών τους και των παλαιότερων θυρών τύπου, που συχνά ονομάζονται «πλασματικές πόρτες φωτιάς». Αυτές οι πόρτες μπορεί να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια και να πληρούν παλαιότερα πρότυπα κατασκευής και νομοθεσίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κατάλληλα για σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση, θα εξακολουθούν να παρέχουν την υπηρεσία για την οποία προορίζονταν.

Οι σύγχρονες πυράντοχες πόρτες είναι εξοπλισμένες με αυτό που ονομάζεται λαστιχένιες λωρίδες και σφράγιση καπνού. Οι παλαιότερες «πλασματικές» πόρτες ενδέχεται να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά και συχνά τοποθετούνταν σε κουφώματα με στοπ πόρτας 1 ίντσας ή 25 mm. Η «πλασματική» πόρτα μπορεί να είναι κατάλληλη στη θέση της, εάν δεν είναι στρεβλωμένη ή κενή στο βαθμό που απαιτεί αντικατάσταση με μια μοντέρνα πόρτα πυρασφαλείας. Όταν οι πόρτες αντικαθίστανται με πυράντοχες, δεν πρέπει να αντικαθίστανται με  πόρτες ασφαλείας και το συνεργείο που αντικαθιστά την πόρτα πρέπει να διασφαλίζει ότι η πόρτα είναι πυροπροστασίας.

Επιλέξτε Πυράντοχες υαλόθυρες

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να επιλέξετε γυάλινη πόρτα πυρασφαλείας, η απάντηση είναι, ναι! Ορισμένες πόρτες πυρκαγιάς είναι εξοπλισμένες με τζάμια – αυτό που ονομάζεται «πάνελ όρασης», υπόκεινται στη διαδικασία δοκιμής κατά την κατασκευή και δεν επιτρέπεται να μετασκευάσετε τα τζάμια κόβοντας την πόρτα, εκτός εάν αυτό γίνεται από έναν ειδικό πόρτας, όπως η Alfino Door.

Οι πυράντοχες πόρτες όπως και οι πυράντοχες υαλόθυρες τοποθετούνται σε χώρους όπου απαιτείται πυροπροστασία κατά την οποία η μελέτη προβλέπει πυροπροστασία. Τέτοιοι χώροι είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις (εργοστάσια, βιοτεχνίες κ.α.), ξενοδοχειακές μονάδες, νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, θέατρα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, φροντιστήρια, λεβητοστάσια, εμπορικά κέντρα, χώροι μαζικής προσέλευσης κοινού, κινηματογράφοι, υπουργεία, γραφεία εταιρειών κ.α.

πυράντοχες πόρτες
Πυράντοχες πόρτες Alfinodoor

Τι περιλαμβάνουν οι πυράντοχες πόρτες;

Οι πυράντοχες πόρτες έχουν τουλάχιστον 3 μεντεσέδες με σημείο τήξης πάνω από 800 βαθμούς Κελσίου και θα πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα για υαλοπίνακες και για γραμματοκιβώτια. Τα γραμματοκιβώτια είναι διαθέσιμα ως εξοπλισμός στο υπάρχον διάφραγμα και μπορούν να διατεθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Γιατί οι πυρίμαχες – πυράντοχες πόρτες είναι ανθεκτικές στη φωτιά;

Αναλύοντας τι είναι η πυρκαγιά θα καταλήξουμε πώς οι πυρίμαχες πόρτες εκπληρώνουν τη λειτουργία τους.

Τι χρειάζεται η πυρκαγιά για να εξαπλωθεί;

 • Θερμότητα: η θερμοκρασία πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να προκαλέσει ανάφλεξη.
 • Οξυγόνο
 • Καύσιμο υλικό

Μόλις η πηγή θερμότητας προκαλέσει την ανάφλεξη και όσο υπάρχει αρκετό οξυγόνο και καύσιμο υλικό, η φωτιά θα συνεχίσει να καίει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα παράγεται μια μεγάλη ποσότητα θερμότητας η οποία θα ρέει από περιοχές υψηλής θερμοκρασίας σε περιοχές χαμηλής θερμοκρασίας. Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της προκαλεί την εξάπλωση της φωτιάς.

Πώς μεταφέρεται η θερμότητα;

 1. Διέγερση
 2. Μεταφορά
 3. Ακτινοβολία
 4. Άμεση καύση

Οι πυρίμαχες πόρτες καθυστερούν τη φωτιά;

Οι πυρίμαχες πόρτες μπορούν να καθυστερήσουν την εξάπλωση της φωτιάς. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι πυρίμαχες πόρτες θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο. Ορισμένα μοντέλα μπορούν να αντισταθούν στη φωτιά έως 4 ώρες.

Φυσικά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη σωστή επιλογή συνεργείου τοποθέτησης πόρτας! Η ασφάλεια στις πυρίμαχες πόρτες ξεκινά με την επαγγελματική τοποθέτησή τους. Ακολουθεί η ιδανική θέση για να εκτελέσουν τις βασικές λειτουργίες τους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εκκενώνονται γρήγορα και με ασφάλεια, καθυστερώντας την εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού.

Συχνά μιλάμε για μια πυρίμαχη πόρτα ή ένα πλήρες συγκρότημα πορτών όταν μιλάμε για πόρτες πυρασφαλείας. Ο συγκεκριμένος όρος δεν αφορά μόνο την πόρτα και τον σκελετό της, αλλά όλο το “πακέτο” (π.χ. κλειδαριές ασφαλείας, μάνδαλα, μεντεσέδες, κλεισίματα κλπ.).

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω τις πόρτες πυροπροστασίας;

Αυτό συνήθως εξαρτάται από τη ζώνη επικινδυνότητας στο οποίο βρίσκεται η ιδιοκτησία σας. Αν και ο Οδηγός βέλτιστων πρακτικών προτείνει κάθε 6 μήνες να γίνεται έλεγχος, πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση αξιολόγησης κινδύνου είναι επίσης κατάλληλη για πυράντοχες πόρτες όπως και για πυράντοχες υαλόθυρες. Ωστόσο, εάν το κτίριό σας είναι ξενοδοχείο ή φιλοξενεί οποιονδήποτε μπορεί να μην μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα ή να δραπετεύσει από πυρκαγιά, είναι απαραίτητοι οι εξαμηνιαίοι έλεγχοι.

Δείτε επίσης για πόρτες ασφαλείας:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Shares
Call Now Button