ΠΟΡΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΟΡΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

Πόρτες πυρασφάλειας πιστοποιημένες από τους αρμόδιους φορείς με EI2 60′ και EI2 120′. Κάθε πυράντοχη πόρτα που πωλείται από την εταιρεία μας, συνοδεύεται από το αντίστοιχο γραπτό πιστοποιητικό σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1634-1. 

Διαθέτουμε μονόφυλλες, δίφυλλες, συρόμενες, σε όλες τις διαστάσεις τυποποιημένες και μη. Οι standard διαστάσεις διατίθενται άμεσα καθώς υπάρχουν σε stock ενώ οι ειδικές διαστάσεις κατόπιν παραγγελίας. Αντίστοιχα παράγονται σε οποιοδήποτε χρώμα ral επιθυμεί ο πελάτης αλλά ακόμη και σε απομίμηση ξύλου.

Διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ πυράντοχων πορτών, όπως μεταλλικοί αφαλοί, μπάρες πανικού, κλειδαριές πανικού, μηχανισμοί επαναφοράς (σούστες) με μπράτσο ή συρόμενοι, σούστες με ενσωματωμένη προτεραιότητα φύλλων, ηλεκτρομαγνήτες τοίχου και δαπέδου, πυράντοχα διαφράγματα παροχής και ελέγχου αέρα γνωστά ως fire dampers.

Οι μεταλλικές πόρτες πυρασφαλείας της Alfino Door μπορούν να τοποθετηθούν και σε χώρους με υψηλές απαιτήσεις αισθητικής καθώς κατασκευάζονται σε οποιοδήποτε χρώμα επιλογής, έχουν πυράντοχα πόμολα σε διάφορους χρωματισμούς (μαύρα, γκρι αλουμινίου, inox) και μπορούν να έχουν πόμολο στρογγυλό από έξω αντί για μπετούγια. Επίσης με μια ειδική επίστρωση από πλαστικό η πόρτα μπορεί να κατασκευαστεί σε χρώμα απομίμησης ξύλου.

Οι πυράντοχες πόρτες όπως και οι πυράντοχες υαλόθυρες τοποθετούνται σε χώρους όπου απαιτείται πυροπροστασία κατά την οποία η μελέτη προβλέπει πυροδιαμερίσματα. Τέτοιοι χώροι είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις (εργοστάσια, βιοτεχνίες κ.α.), ξενοδοχειακές μονάδες, νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, θέατρα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, φροντιστήρια, λεβητοστάσια, εμπορικά κέντρα, χώροι μαζικής προσέλευσης κοινού, κινηματογράφοι, υπουργεία, γραφεία εταιρειών κ.α.

Ποιες πόρτες είναι πυρίμαχες – πυράντοχες;

Πυρίμαχη πόρτα θεωρείται μια πόρτα με αντίσταση στη φωτιά (μερικές φορές αναφέρεται ως χαρακτηριστικό πυροπροστασίας) που χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συστήματος παθητικής πυροπροστασίας για τη μείωση της εξάπλωσης φωτιάς και καπνού μεταξύ ξεχωριστών διαμερισμάτων μιας δομής. Η πυρίμαχη πόρτα εξασφαλίζει και επιτρέπει ασφαλής έξοδος από τον χώρο επικινδυνότητας.

Γιατί οι πυρίμαχες – πυράντοχες πόρτες είναι ανθεκτικές στη φωτιά;

Ας ξεκινήσουμε αναλύοντας τι είναι η πυρκαγιά, για να καταλήξουμε πώς οι πυρίμαχες πόρτες εκπληρώνουν τη λειτουργία τους.

Τι χρειάζεται η πυρκαγιά για να εξαπλωθεί;

 • Θερμότητα: η θερμοκρασία πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να προκαλέσει ανάφλεξη (μια σπίθα αρκεί).
 • Οξυγόνο
 • Καύσιμο υλικό

Μόλις η πηγή θερμότητας προκαλέσει την ανάφλεξη και όσο υπάρχει αρκετό οξυγόνο και καύσιμο υλικό, η φωτιά θα συνεχίσει να καίει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα παράγεται μια μεγάλη ποσότητα θερμότητας η οποία θα ρέει από περιοχές υψηλής θερμοκρασίας σε περιοχές χαμηλής θερμοκρασίας. Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της προκαλεί την εξάπλωση της φωτιάς.

Πώς μεταφέρεται η θερμότητα;

Οι τρεις κύριες μέθοδοι με τις οποίες μεταφέρεται η θερμότητα είναι οι εξής:

1. Διέγερση: η μετάδοση θερμότητας μέσω υλικών. Όταν υπάρχει επαρκής θερμότητα, μπορεί να αρκεί η ανάφλεξη καυσίμων μέσω άλλων αντικειμένων. Τα εύφλεκτα υλικά είναι πιο ευαίσθητα στις μεταδόσεις θερμότητας.

2. Μεταφορά: η μετάδοση της θερμότητας μέσα σε ένα υγρό ή αέριο που οφείλεται στη διαφορά πυκνότητας τους. Το καυσαέριο (υγρό ή αέριο) επεκτείνεται και γίνεται ελαφρύτερο, με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται από το βαρύτερο αντίστοιχο. Όταν συμβεί αυτό, εισάγεται οξυγόνο, υποκινώντας περαιτέρω τις αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις. Σε κλειστό περιβάλλον, όπως σε περιορισμένο χώρο γραφείου, η κίνηση της φωτιάς πιθανότατα θα αναγκάσει τα αέρια χαμηλότερα σε ύψος καθώς τα θερμά αέρια εξαπλώνονται κατά μήκος οροφών και τοίχων. Η υπερθέρμανση τότε προκαλεί περαιτέρω άνοδο της φωτιάς, αλλά αυτή τη φορά, μεταφέροντας μαζί της προϊόντα ατελούς καύσης, όπως τα καυσαέρια.

3. Ακτινοβολία: η μετάδοση της θερμότητας από τα κύματα που ταξιδεύουν μέχρι τη θερμότητα, απορροφάται από άλλα αντικείμενα. Ένα παράδειγμα αυτού θα μπορούσε να είναι μια θερμαντική ράβδος ή ένα ανοιχτό τζάκι που ακτινοβολεί σε μια σχάρα ή μια κουρτίνα.

Άμεση καύση

Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος διάδοσης πυρκαγιάς. Για παράδειγμα, ένα μικρό σπίρτο μπορεί εύκολα να κάψει χαρτί. Όσα περισσότερα αντικείμενα έρχονται σε επαφή με τη φωτιά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι η φωτιά θα μπορεί να εξαπλωθεί γρηγορότερα.

Επίσης πολύ καλή επιλογή είναι και η τοποθέτηση πυροκουρτίνας σε μεγάλους χώρους που καθυστερούν και προστατεύουν από την εξάπλωση της φωτιάς στους υπόλοιπους χώρους.

Μπορούν οι πυρίμαχες πόρτες να καθυστερήσουν τη φωτιά;

Οι πυρίμαχες πόρτες μπορούν να καθυστερήσουν τη διάδοση της φωτιάς. Εάν ξεκινήσει μια πυρκαγιά, οι πυρίμαχες πόρτες μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο. Ορισμένα μοντέλα μπορούν να αντισταθούν στη φωτιά έως 240 λεπτά.

Φυσικά αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σωστό σχεδιασμό και μεγάλη εμπειρία! Η ασφάλεια στις πυρίμαχες πόρτες ξεκινά με την επαγγελματική τοποθέτησή τους. Ακολουθεί η ιδανική θέση για να εκτελέσουν τις βασικές λειτουργίες τους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εκκενώνονται γρήγορα και με ασφάλεια, καθυστερώντας την εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού.

Συχνά μιλάμε για μια πυρίμαχη πόρτα ή ένα πλήρες συγκρότημα πορτών όταν μιλάμε για πόρτες πυρασφαλείας. Ο συγκεκριμένος όρος δεν αφορά μόνο την πόρτα και τον σκελετό της, αλλά όλο το “πακέτο” (π.χ. κλειδαριές ασφαλείας, μάνδαλα, μεντεσέδες, κλεισίματα κλπ.).

Η εξάπλωση του καπνού αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή και την ιδιοκτησία από ότι οι φλόγες. Ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της πυρκαγιάς, οι πυρίμαχες πόρτες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με σφράγιση «κρύου καπνού» για να εμποδίζουν την είσοδο καπνού γύρω από τις άκρες της πόρτας. Εξαιρέσεις ισχύουν όταν η διαρροή καπνού είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιάς.

Ποιες περιοχές της Ελλάδας καλύπτουμε με πόρτες πυρασφαλείας;

Αποστολή πυράντοχων πορτών μέσω μεταφορικών εταιρειών σε όλη την Ελλάδα και δωρεάν παράδοση εντός νομού Αττικής.

Οι μονόφυλλες και δίφυλλες πόρτες σε τυποποιημένες διαστάσεις είναι ετοιμοπαράδοτες. Οι υπόλοιπες πόρτες που είναι σε ειδικές διαστάσεις παραδίδονται κατόπιν παραγγελίας.

Ποιες είναι οι διαστάσεις από τις πόρτες πυρασφαλείας;

Standard διαστάσεις για μονόφυλλες πυράντοχες πόρτες EI 60′ και EI 120′:

800 x 2.050, 900 x 2.050, 1.000 x 2.050, 1.100 x 2.050, 1.200 x 2.050, 1.300 x 2.050, 1.350 x 2.050

Αντίστοιχα σε ύψος 2.150.

Standard διαστάσεις για δίφυλλες πυράντοχες πόρτες EI 60′ και EI 120′:

1.200 (800 + 400) x 205, 1.300 (900 + 400) x 205, 1.400 (900 + 500) x 2.050, 1.500 (1.000 + 500) x 2.050, 1.600 (800 + 800) x 2.050, 1.700 (900 + 800) x 205 1.800 (900 + 900) x 2.050, 2.000 (1.000 + 1.000) x 2.050

Αντίστοιχα σε ύψος 2.150.

Τεχνικές προδιαγραφές πυράντοχων πορτών:

 • Πυράντοχη πόρτα μονόφυλλη, αντιστρέψιμη (δηλαδή η φορά της μπορεί να γίνει δεξιά ή αριστερή), με πυραντίσταση ΕI 60′ και EI 120′. Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής, σύμφωνα με τον τελευταίο κανονισμό πυροπροστασίας EN 1634-1.
 • Σώμα πόρτας με λαμαρίνα εξωτερικά και εσωτερικά (τύπου σάντουιτς) πάχους 0,8mm και πυράντοχο υλικό εσωτερικά. Συνολικό πάχος 60mm. Το βάρος είναι 120kg/m3 για την 60′ και 150kg/m3 για την 120′.
 • Κάσα πάχους 15/10mm.
 • Κλειδαριά πυράντοχη, τύπου patent, η οποία μπορεί να δεχθεί κύλινδρο 40 X 40.
 • Σταθερός εκτροπέας στην πλευρά των μεντεσέδων.
 • Πυράντοχα πόμολα και επιστόμια χρώματος μαύρου.
 • Δύο μεντεσέδες (τέσσερις για τις δίφυλλες), εκ των οποίων ο ένας (δύο για τις δίφυλλες) με ελατήριο, ρυθμιζόμενος για αυτόματη επαναφορά της πόρτας. Όταν η χρήση είναι συχνή προτείνεται να τοποθετηθεί και σούστα επαναφοράς πόρτας.
 • Μηχανισμός προτεραιότητας κλεισίματος φύλλων για τις δίφυλλες.
 • Περιμετρικά ειδική ταινία στεγάνωσης.
 • Πινακίδα με τα στοιχεία πιστοποίησης.
 • Χρώμα κάσας και πόρτας σε RAL 7035 (γκοφρέ – γκρι ανοιχτό) και σε οποιοδήποτε χρώμα κατόπιν παραγγελίας.
 • Σύρτης σταθεροποίησης του ημισταθερού φύλλου για τις δίφυλλες.
 • Μέγιστη πιστοποιημένη διάσταση για μονόφυλλες 135 x 269 cm και για δίφυλλες 259 x 269 cm. Οι διαστάσεις είναι ονομαστικές – εξωτερικές.
 • Οι τιμές των πυράντοχων πορτών διαμορφώνονται με βάση τα τεμάχια ζήτησης και τις διαστάσεις.
 • Το E αφορά την αντίσταση σε φλόγες και καυτά αέρια (Hold Against Hot Gases And Flames) και το I σε δυνατότητα θερμικής μόνωσης (Heat Insulation Capacity).

Αναζητήστε πληροφορίες για παρεμφερή προϊόντα όπως πόρτες μεταλλικές. 

ΠΟΡΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΟΡΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΡΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:

Μενού
Shares
Call Now Button