Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΙΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΙΟΥ

Το πρώτο κλειδί, χρησιμοποιήθηκε πριν από περίπου 4.000 χρόνια, μαζί με την εμφάνιση από τις πρώτες κλειδαριές. Πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στο Ιράκ η πιο παλιά κλειδαριά σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην Αίγυπτο λίγο αργότερα, βρέθηκε αντίστοιχο κλειδί.

Από τα ευρήματα των αρχαιολόγων, γνωρίζουμε πως το πρώτο κλειδί ήταν ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ξύλου. Είχε ξύλινες προεξοχές (δόντια) και βούλες οι οποίες εφάρμοζαν τέλεια, πάνω στην αντίστοιχη κλειδαριά. Βασικός στόχος εκείνης της εποχής, ήταν να φτιάξουν τέτοια κλειδιά, ώστε να μην μπορούν να αντιγραφούν εύκολα από τον οποιονδήποτε και κανένα άλλο κομμάτι ξύλου να μην μπορεί να ανοίξει την κλειδαριά, για τη μέγιστη προστασία της περιουσίας τους.

Με τις παλιές κλειδαριές ασφάλιζαν δωμάτια με τιμαλφή και ειδικές κρύπτες, τις οποίες είχαν κατασκευάσει για να μπορούν να προστατευτούν, από διάφορους εχθρούς ή στην περίπτωση επίθεσης κάποιου κλέφτη.

Η πόρτα που ήθελαν να κλειδώσουν, ασφαλιζόταν με μια ξύλινη δοκό από την πίσω πλευρά, πάνω στην οποία είχαν ανοιχτεί μικρές τρύπες. Πάνω σε αυτές, εφάρμοζαν κυλινδρικές ξύλινες προεξοχές, που συνδέονταν με ένα μηχανισμό κλειδαριάς, ακριβώς πάνω από τη δοκό. Το κλειδί με το μοναδικό σχεδιασμό και τις προεξοχές του, εφάρμοζε με ακρίβεια στην κλειδαριά. Όταν το κλειδί έμπαινε σε μια τρύπα στην πόρτα, οι ξύλινες προεξοχές της κλειδαριάς έβγαιναν έξω από τη δοκό και η δοκός ωθούνταν στο πλάι κι έτσι, άνοιγε η πόρτα.

Το κλειδί στη Ρωμαϊκή Εποχή

Στην ρωμαϊκή εποχή, εμφανίζονται οι κλειδαριές και τα κλειδιά κατασκευασμένα από σίδερο. Παράλληλα οι Ρωμαίοι, εφηύραν την κλειδαρότρυπα και τη χρήση της. Έτσι φτάνουμε σε μια μορφή που θυμίζει πολύ τις σημερινές κλειδαριές. Το κλειδί που ανοίγει τις κλειδαριές, όπως είπαμε είναι μοναδικό, έτσι στις ρωμαϊκές πόρτες υπήρχαν μικρές προεξοχές στην περιοχή της κλειδαρότρυπας, ώστε αν δεν είχες το σωστό κλειδί, να μην μπορεί να γυρίσει και να μην ανοιχτεί η πόρτα.

Την εποχή εκείνη, κατασκευάστηκαν και μικρές κλειδαριές και κλειδιά, για συρτάρια ή κοσμηματοθήκες τα οποία λόγω του μεγέθους τους, μπορούσαν να φορεθούν ως κόσμημα. Μικρά κλειδιά έχουν φορεθεί στο λαιμό ή στα μικρά δάκτυλα σαν δακτυλίδια.

Το κλειδί σήμερα

Το κλειδί στις μέρες μας, έχει ακολουθήσει τους καιρούς και πλέον κατασκευάζονται εκατομμύρια κλειδιά ασφαλείας στον κόσμο που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις κλειδαριές ασφαλείας στις κατάλληλες πόρτες για τη μέγιστη ασφάλεια της περιουσίας και των ανθρώπων που αγαπάμε.

Στην AlfinoDoor, μπορείτε να βρείτε κλειδαριές ασφαλείας που συνοδεύονται από τα κλειδιά ασφαλείας τους. Τα κλειδιά, έρχονται σε ειδικά σχεδιασμένη συσκευασία για την προστασία τους, κατασκευασμένα συνήθως από ατσάλι και με κάρτα ιδιοκτησίας, δηλαδή είναι μη αντιγράψιμα. Επισκεφτείτε το φυσικό μας κατάστημα στην Αθήνα και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Παράλληλα με τα κλειδιά ασφαλείας και τις κλειδαριές ασφαλείας, μπορείτε να δείτε μια μεγάλη γκάμα από πόρτες ασφαλείαςθωρακισμένες πόρτες ασφαλείας και πόρτες πυρασφάλειαςσε διάφορα μεγέθη, σχέδια και χρώματα για να διαλέξετε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΙΟΥ

Δείτε ακόμη:

Μενού
Shares
Call Now Button